ESOGÜ
Teknopark Binası No:4/44 Z1
Odunpazarı, Eskişehir
Fabrika
75.Yıl Mah. 3. Cadde Yeni Estim No: 12-H Odunpazarı / Eskişehir
+90 (222) 229 40 20
Kolajen, vücutta farklı işlevler için bulunan çeşitli tiplere ayrılır. Tip I cilt, kemik ve tendonlarda, Tip II kıkırdakta, Tip III organ ve damar yapısında, Tip IV ise bazal membranlarda bulunur. Her bir kolajen tipi, farklı doku ve yapıların esnekliğini ve dayanıklılığını sağlar.
Telokolajen:
Telokolajen, kolajenin telopeptid kısımlarını içeren N-terminal ve C-terminal bölgeleri ile birlikte asidik ekstraksiyon yoluyla elde edilen yapıdır. Bu işlem ile kollajen lifleri daha stabil haldedir. Bu da telokolajenin üstün mekanik özelliklere sahip olmasını sağlayarak dokulardaki dayanıklılığını artırmaktadır.
Atelokolajen:
Atelokolajen, kolajenin telopeptid bölgelerinin çıkarılmasıyla üretilir. Bu işlem, malzemenin daha düşük immünojeniteye sahip olmasını sağlar, yani vücutta daha az immün tepki uyandırır. Atelokolajen, genellikle tıbbi cihazlar ve doku mühendisliği uygulamalarında kullanılır. Bununla birlikte son yıllarda kozmetik sektöründe de kullanılmaktadır.
Doğası Değiştirilmemiş Kolajen:
Doğası değiştirilmemiş kolajen, genellikle ‘‘undenatured collagen (UC)’’ ya da ‘‘native kollajen” olarak adlandırılan bir kollajen türüdür ve düşük sıcaklıklarda ekstraksiyon işlemine tabi tutularak elde edilir. Bu işlem sonucunda kolajen moleküllerinin doğal yapı ve fonksiyonlarına müdahele edilmeden, kimyasal değişikliğe uğratılmadan kolajenin bütüncül yapısı korunmuş olur. Etkinliği yüksek olan doğası değiştirilmemiş kolajen, eklem rahatsızlıklarında gıda takviyesi olarak yaygın kullanılmaktadır.
Hidrolize Kolajen:
Hidrolize kolajen, genellikle güçlü asitler, güçlü alkaliler veya enzimatik işlemler uygulanarak edilen peptitleri ifade eder. Bu işlem, kolajenin daha küçük parçalara ayrılmasını sağlar. Hidrolize kolajen, eklem sağlığını desteklemek amacıyla tıbbi cihaz sektöründe, kolay emilim ve sindirim sağlaması amacıyla ise takviye edici gıda sektöründe kullanılır. Ayrıca cilt elastikiyeti artırarak yaşlanma belirtilerini azaltmak için kozmetik ve gıda takviyelerinde kullanılmaktadır.
Jelatin:
Kolajenin ısıyla parçalanması sonucu oluşan jelatin, rastgele sarmallı tek bir polipeptittir. Yüksek immünojeniteye sahiptir ve genellikle gıda endüstrisinde jöle yapımında, şekerleme üretiminde ve diğer gıda uygulamalarında kullanılır.